Farma Palatia

Κλώσσα και κλωσσόπουλα

​Το ένστικτο της μητρότητας είναι περισσότερο αναπτυγμένο σε ράτσες πτηνών της κρεατοπαραγωγής ή της διπλής χρησιμότητας (αρκετό κρέας και υψηλή παραγωγή αβγών). Εάν παρατηρήσετε ότι μια από τις κότες σας για μεγάλο χρονικό διάστημα δε βγαίνει από τη φωλιά της ή, ακόμη, μένει εκεί όλη τη νύχτα, τότε πιθανότατα εκδηλώνεται αυτό το ένστικτό της.

 

​Μη βιαστείτε να της βάλετε τα αβγά, αλλά παρακολουθήστε το πτηνό για κάποιο χρονικό διάστημα. Για να σιγουρευτείτε ότι το κοτόπουλο είναι έτοιμο για εκκόλαψη μπορείτε να προσπαθήσετε να το πάρετε από το φωλιά του. Εάν βρίσκεται σε ετοιμότητα, θα εκπέμπει το χαρακτηριστικό ήχο του και θα επιχειρεί να γυρίσει πίσω στη φωλιά.

 

​Ανάλογα με το βάρος της κότας μπορείτε να τοποθετήσετε στη φωλιά 11 έως 21 αβγά (όσα μπορεί να σκεπάσει η ίδια). Ο χώρος όπου βρίσκεται η κλώσα θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεγμένος και απομακρυσμένος από τα άλλα πτηνά. Συνήθως τα κοτοπουλάκια εκκολάπτονται έπειτα από 20-21 ημέρες.

 

​Συμβαίνει μερικές φορές η κλώσα, χωρίς να περιμένει να εξαχθούν όλα τα κλωσόπουλα, να ακολουθεί τους νεοσσούς που έχουν ήδη εκκολαφθεί και να αφήνει τα υπόλοιπα αβγά. Για να αποφευχθεί αυτό, οι νεοσσοί που έχουν εκκολαφθεί νωρίτερα θα πρέπει να αποχωρίζονται από την κλώσα προσωρινά σε κουτί κάτω από μια θερμαντική λάμπα. Την 22η - 23η ημέρα φέρτε όλη την οικογένεια μαζί. Για να μεγαλώνουν τα κοτοπουλάκια με ασφάλεια φτιάξτε για αυτά έναν ειδικό χώρο με περίβλημα και κρατήστε τα εκεί περίπου για δύο μήνες.

 

Οδηγίες εκτροφής νεοσσών

 

Επίπεδα θερμοκρασίας στο χώρο διαμονής των νεοσσών:

Κλωσόπουλα 1-2 ημερών, 35-36° C

Κλωσόπουλα 3-4 ημερών, 33-34° C

Κλωσόπουλα 5-7 ημερών, 31-32° C

Κλωσόπουλα 14-21 ημερών, 28-29° C

Κλωσόπουλα 22-35 ημερών, 26-27° C

Κλωσόπουλα 40-60 ημερών, 22-24° C

Κλωσόπουλα 60 ημερών ή περισσότερο, 18-20° C

  

​Ο φωτισμός και η θερμότητα παίζουν εξίσου σημαντικό ρόλο για τη σωστή ανάπτυξη των πουλιών. Τις πρώτες 48 ώρες ζωής των νεοσσών ο φωτισμός θα πρέπει να βρίσκεται σε λειτουργία χωρίς καμία διακοπή σε θερμό και καλά κλισμένο χώρο. Τα κλωσόπουλα ηλικίας μιας εβδομάδας χρειάζονται περίπου 20 ώρες φωτισμό την ημέρα, ενώ έπειτα από δύο μήνες 8-10 ώρες είναι αρκετές.

 

​Η εκτροφή των κλωσόπουλων καλύτερα να πραγματοποιείται με ειδική ξηρά τροφή, εμπλουτισμένη με όλα τα απαραίτητα συστατικά, βιταμίνες και ιχνοστοιχεία.

 

​Εξίσου σημαντικό είναι να αλλάζονται τακτικά τα άχυρα. Δε θα πρέπει να υπάρχει υγρασία, για την αποφυγή δυσάρεστων οσμών. Αξίζει να σημειωθεί, επίσης, ότι η υγρασία επιφέρει αύξηση της θνησιμότητας των πουλερικών.

 

​Επειδή τα κοτοπουλάκια είναι ιδιαίτερα ευπαθή στις ασθένειες, είναι απαραίτητο να χορηγούνται ορισμένοι εμβολιασμοί σε συγκεκριμένες ηλικίες. Βέβαια, καλό είναι να αποφεύγονται τα περιττά εμβόλια, καθώς επηρεάζουν αρνητικά το ανοσοποιητικό σύστημα των πτηνών και τη ζωτική τους ανάπτυξη.

 

​Την 1η ημέρα θα πρέπει να χορηγηθούν nyukasel και limodis (βρογχίτιδα). Επαναλάβετε τον εμβολιασμό έπειτα από 2 εβδομάδες και ύστερα από 3 μήνες. Δύο φορές το χρόνο, την άνοιξη και το φθινόπωρο, θα πρέπει να πραγματοποιείται θεραπεία με ανθελμινθικά φάρμακα, τα οποία προσθέτουμε στο πόσιμο νερό. Τέλος, σημαντικό είναι να υλοποιείται η απολύμανση και εξόντωση των εξωτερικών παρασίτων αξιοποιώντας λουτρό με άμμο και στάχτες (1:1). Για την ποσότητα περίπου ενός κουβά προσθέστε 1 ποτήρι ειδικής αντιπαρασιτικής σκόνης, την οποία την προμηθεύεστε από κάποιο κτηνιατρικό φαρμακείο.

Επικοινωνία