Farma Palatia

Αβγά ορτυκιών - Μια πολύτιμη τροφή

Αξία και ιδιότητες

 

Τα αβγά και το κρέας ορτυκιού θεωρούνται από τα πιο πολύτιμα και αξιόλογα διαιτητικά προϊόντα. Τα οφέλη από την κατανάλωση των αβγών ορτυκιού στη διατροφή των ασθενών ήταν γνωστά ακόμη και στην αρχαιότητα. Το συγκεκριμένο προϊόν είναι νόστιμο και θρεπτικό και δεν προκαλεί αλλεργίες ή ανεπιθύμητες παρενέργειες, ακόμη και σε όσους τα αβγά αντενδείκνυνται.

 

Το κρέας ορτυκιών είναι ιδιαίτερα τρυφερό και ζουμερό. Η μυρωδιά του ιδιόμορφη και με ελαφριά επίγευση κυνηγιού. Οι λαχταριστές γευστικές δημιουργίες με το κρέας και τα αβγά ορτυκιών αποτελούν ιδιαίτερο γκουρμέ συμπλήρωμα στο γιορτινό τραπέζι, αφού έχουν και υψηλή διατροφική αξία. Συνδυάζονται με πολλές γαστρονομικές δυνατότητες και η κατανάλωση των συγκεκριμένων αβγών μπορεί να πραγματοποιηθεί με οποιονδήποτε τρόπο: ωμά, βραστά, τουρσί, τηγανητά ή ψητά. Χρησιμοποιούνται στην κατασκευή ποικίλων σος, σε ομελέτες, σαλάτες, γλυκά κ.ά.

 

Τα αβγά ορτυκιού ζυγίζουν 10-12 γρ. και το κέλυφός τους είναι λεπτό, πολύχρωμο και εύθραυστο. Ταυτόχρονα, αποτελούν αποθήκη θρεπτικών ουσιών, περιέχουν περισσότερα δραστικά συστατικά και υπερισχύουν ποιοτικά σε σύγκριση με αβγά άλλων ειδών πουλερικών. Τέσσερα αβγά ορτυκιού αντιστοιχούν σε 1 αβγό κότας, ενώ το 1 αβγό ορτυκιού σε σύγκριση με 1 αβγό κοτόπουλου περιέχει 4 φορές περισσότερο σίδηρο, 2,5 φορές περισσότερη βιταμίνη Α, 2,8 φορές περισσότερη Β12, 2 φορές περισσότερο χαλκό, 2,2 φορές περισσότερο κοβάλτιο, 4,5 φορές περισσότερο φώσφορο και 4,5 φορές περισσότερο κάλιο.

 

Οι θεραπευτικές ιδιότητες των αβγών ορτυκιού αναγνωρίζονται σε όλο τον κόσμο. Παρακάτω αναγράφεται σύντομος κατάλογος ασθενειών στις οποίες η τακτική βρώση αβγών ορτυκιού μπορεί να συμβάλλει άμεσα στη βελτίωση της υγείας και στην ενίσχυση λειτουργίας του ανοσοποιητικού συστήματος:

 

Ασθένειες που καταπολεμούν



 

Πλεονεκτήματα κατανάλωσης

 

Σε αντίθεση με τη φαρμακευτική αγωγή, η κατανάλωση αβγών ορτυκιού δεν προκαλεί βλάβη στα όργανα του ανθρώπου, ενώ ταυτόχρονα ενυπάρχουν πολλά πλεονεκτήματα. Τα εμπεριεχόμενα αυξημένα επίπεδα βιταμινών, μετάλλων και απαραίτητων αμινοξέων οδηγούν σε συσσώρευσή τους στο σώμα και έτσι ενισχύεται η ανοσοποιητική άμυνα του οργανισμού, ενώ η υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη Β συμβάλλει στη βελτίωση της λειτουργίας του νευρικού συστήματος. Λόγω του φωσφόρου, του καλίου και του σιδήρου, δε, βελτιώνεται και η μνήμη.

 

Παράλληλα, η κατανάλωση της πολύτιμης αυτής τροφής ομαλοποιεί την αρτηριακή πίεση, βελτιώνει την πέψη και με τις αντιβακτηριδιακές ιδιότητές της προσφέρει σημαντική αρωγή στα άρρωστα και αδύναμα άτομα. Δεν υπάρχουν αντενδείξεις για τους ηλικιωμένους, διότι, σε αντίθεση με το κοτόπουλο, τα αβγά ορτυκιού μειώνουν τη χοληστερόλη. Όπως έχει προαναφερθεί, δεν προκαλούν αλλεργίες, έτσι είναι κατάλληλα για τη διατροφή των παιδιών και συμβάλλουν στην ανάπτυξή τους, ενώ, παράλληλα, αποτελούν μέτρο πρόληψης και κατά της κόπωσης. Ταυτόχρονα, η υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες, ακόρεστα λίπη και φολικό οξύ βοηθά στη διατήρηση σε φυσιολογικά επίπεδα των γυναικείων ορμονών. Η βρώση αβγών ορτυκιού συνιστάται από τους γιατρούς κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης -όπως και στις θηλάζουσες γυναίκες- ως πηγή πρόσληψης των απαραίτητων βιταμινών, αμινοξέων και ιχνοστοιχείων. Επιπλέον, επιδρούν θετικά στο αναπαραγωγικό σύστημα των ανδρών.

 

Αξίζει να σημειωθεί πως άλλο ένα θετικό χαρακτηριστικό των αβγών ορτυκιού είναι η δυνατότητα μακροπρόθεσμης αποθήκευσής τους. Σε θερμοκρασία δωματίου αποθηκεύονται για ένα μήνα, ενώ στο ψυγείο έως και 60 ημέρες.

 

Το αναμφισβήτητο πλεονέκτημά τους είναι το γεγονός ότι μπορούν άφοβα να καταναλώνονται σε ωμή μορφή. Δεν είναι μυστικό ότι η θερμική επεξεργασία μειώνει την αξία και τα οφέλη για την υγεία, ενώ τρώγοντάς τα ωμά εισάγονται περισσότερα θρεπτικά στοιχεία στο ανθρώπινο σώμα. Είναι γνωστό ότι η θερμοκρασία του σώματος του ορτυκιού είναι 42° C, ενώ η σαλμονέλα και άλλου είδους παθογόνα βακτήρια καταστρέφονται στους 40° C. Ως εκ τούτου, στην εκτροφή ορτυκιών δε χρησιμοποιούνται φάρμακα για την πρόληψη ασθενειών και επιδημιών, γεγονός που αναβαθμίζει την ποιότητα του ξεχωριστού αυτού προϊόντος.

 

Τα ορτύκια διαμένουν σε ειδικά διαμορφωμένο περιβάλλον, λαμβάνοντας υπόψη όλες τις ιδιαιτερότητες αυτού του είδους των πουλερικών. Η υψηλής ποιότητας διατροφή τους και το πόσιμο φιλτραρισμένο νερό που πίνουν συμβάλλουν ώστε να παράγουν αβγά πλούσια σε βιταμίνες και ιχνοστοιχεία.

 

Ακόμη και το κέλυφος των αβγών ορτυκιού μπορεί να χρησιμοποιηθεί με πολλαπλούς τρόπους. Περισσότερα από 10 χρόνια έρευνας έχουν δείξει ότι ένα κέλυφος αβγού αποτελείται κατά 90% από ασβέστιο και είναι φυσική πηγή μετάλλων. Το σώμα απορροφά εύκολα το ασβέστιο από τα τσόφλια των αβγών λόγω της χημικής σύνθεσης που έχει το κέλυφός τους. Επιπλέον, συμπεριλαμβάνουν σίδηρο, χαλκό, ψευδάργυρο, φθόριο, φώσφορο, χρώμιο και άλλα 27 ιχνοστοιχεία!

 

Η συχνή κατανάλωση αποτελεί θεραπεία για τα συμπτώματα της ανεπάρκειας ασβεστίου, καταπολεμά την οστεοπόρωση και βοηθά στη μείωση της υψηλής χοληστερόλης και της υπέρτασης. Είναι σημαντικός παράγοντας για τη λειτουργία των ανοσολογικών κυττάρων και τη διατήρηση υγιούς δέρματος και μαλλιών.

 

Οδηγίες βρώσης

 

Για να καταναλώσετε τα τσόφλια αβγών αρχικά πλύνετέ τα καλά. Έπειτα στεγνώστε τα και συνθλίψτε τα. Τη συγκεκριμένη σκόνη μπορείτε να την προσθέσετε στη διατροφή σας: στο αλεύρι, στις σούπες, στα ροφήματα, στο πόσιμο νερό, στους χυμούς κ.λπ. Με αυτόν τον τρόπο έχετε τη δυνατότητα να βελτιώσετε άμεσα τη φυσική σας κατάσταση, χωρίς φάρμακα και δυσάρεστες παρενέργειες. Δοκιμάστε τα και θα εκπλαγείτε ευχάριστα!

Επικοινωνία