Farma Palatia

Αβγά Ορτυκιών - Σωστή κατανάλωση και συνταγές

Πολλοί άνθρωποι αναρωτιούνται με ποιους τρόπους μπορούν να χρησιμοποιήσουν τα αβγά ορτυκιού.
Αυτά είναι δυνατόν να καταναλώνονται ψητά, βραστά, ωμά, μαριναρισμένα κ.τ.λ. Τα αβγά ορτυκιού είναι
ιδανικά για την παρασκευή πιάτων με βάση το αβγό, όπως ομελέτα και τηγανητά αβγά. Εξίσου καλά
μπορούν να αξιοποιηθούν για την παρασκευή μαγιονέζας, άλλου είδους σως και, φυσικά, στις σαλάτες και
στα σάντουιτς.
Τα πιο ωφέλιμα είναι τα ωμά αβγά. Ιδανικά, καταναλώνονται μισή ώρα πριν από τα γεύματα κι αμέσως
μετά είναι καλό να πίνεται χυμός ή νερό. Η βρώση τους θα πρέπει να είναι συστηματική για 3 έως 4 μήνες.
Διακοπές στην κατανάλωση θεμιτό είναι να μην υφίστανται κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου. Έπειτα
από μερικές εβδομάδες παρατηρούνται οι ευεργετικές επιδράσεις τους στον οργανισμό.
Εάν η σκέψη για την κατανάλωση των αβγών σε ωμή μορφή φαίνεται αποτρεπτική, μπορούν αυτά να
προστεθούν ωμά σε σούπες, πουρέ πατάτας ή κουάκερ. Ωστόσο, θα πρέπει να υπενθυμίσουμε ότι κατά τη
διάρκεια της θερμικής επεξεργασίας τους πάνω από 15 λεπτά οι βιταμίνες που εμπεριέχονται σε αυτά
καταστρέφονται.
Παρακάτω αναφέρεται η συνιστώμενη ποσότητα βρώσης αβγών ορτυκιού ημερησίως, από διαφορετικές
ηλικίες, σύμφωνα με τα παγκόσμια πρότυπα:
• 1-3 ετών: 1-2 αβγά
• 3-10 ετών: 3 αβγά
• 10-18 ετών: 4 αβγά
• 18-50 ετών: 5-6 αβγά
• 50 ετών και άνω: 4-5 αβγά
Τα αβγά ορτυκιού έχουν ιδιαίτερα θετική επίδραση στη λίμπιντο των ανδρών. Η επιρροή τους ξεπερνά
ακόμη και την αποτελεσματικότητα του Viagra! Ο λόγος για μια τέτοια ισχυρή ενεργοποίηση των ανδρών
έγκειται στα πλούσια αποθέματα ιχνοστοιχείων, τα οποία συμπεριλαμβάνουν φώσφορο, σίδηρο, βιταμίνες
Α, Β1, Β2.
Έχοντας πολύ υψηλή διατροφική αξία, τα αβγά ορτυκιού συστήνονται ανεπιφύλακτα για μια
ισορροπημένη διατροφή κατά τη διάρκεια ενισχυμένης φυσικής άσκησης. Βοηθούν άμεσα στη μείωση
του σωματικού βάρους, ενώ μπορεί κάποιος να τρώει 1-2 αβγά ημερησίως και να μην υπερβαίνει μια
δεδομένη ποσότητα ημερήσιων θερμίδων, ταυτόχρονα λαμβάνοντας πολλές ωφέλιμες ουσίες. Τα αβγά
ορτυκιού, επίσης, δρουν ιδιαίτερα ευεργετικά στην υγεία των παιδιών, ειδικά στις περιπτώσεις νοητικής
καθυστέρησης, κόπωσης, αποβολής από το σώμα τοξίνων.
Για να διατηρούν τα αβγά τα θρεπτικά τους συστατικά, δεν πρέπει να παραμαγειρεύονται. 4-5 λεπτά είναι
αρκετά για βράσιμο.

 


ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΜΕ ΑΒΓΑ ΟΡΤΥΚΙΟΥ

 


Αβγά ποσέ
Για την παρασκευή τους θα χρειαστείτε 1 λίτρο νερό, 1 κ.τ.σ. ξίδι και 1 κ.τ.γ. αλάτι. Στο νερό που
κοχλάζει τοποθετείτε προσεκτικά ένα σπασμένο αβγό και το απελευθερώνετε από το κέλυφός του. Το
βράζετε επί 2 λεπτά. Για περισσότερο γευστικό αποτέλεσμα μπορείτε να προσθέσετε οποιαδήποτε σάλτσα
και χορταρικά.


Αβγά ορτυκιού τουρσί με βότανα
Θα χρειαστείτε 7-8 αβγά ορτυκιού, 1 φλ. νερό, 1/2 φλ. ξίδι, 10 κόκκους μαύρο πιπέρι, 3 ολόκληρα
γαρίφαλα, 1 ξυλάκι κανέλας, 1 κ.τ.γ. ζάχαρη, 1 κ.τ.γ. αλάτι και 3-4 σκελίδες σκόρδο. Βράζετε τα αβγά για 5
λεπτά, τα αφήνετε να κρυώσουν και έπειτα τα καθαρίζετε από το κέλυφος. Φτιάχνετε τη μαρινάδα:
ρίχνετε σε μια ανοξείδωτη κατσαρόλα νερό, ξίδι, αλάτι και ζάχαρη. Προσθέτετε όλα τα μπαχαρικά, εκτός
του σκόρδου, και τη βράζετε για 2-3 λεπτά. Ύστερα βγάζετε τη μαρινάδα από τη φωτιά. Σε ένα βάζο
τοποθετείτε σκελίδες σκόρδο, τα αβγά και από πάνω ρίχνετε τη μαρινάδα έτσι ώστε να τα καλύπτει
τελείως, και κλείνετε καλά το βάζο. Δύο ημέρες αργότερα το προϊόν είναι έτοιμο για κατανάλωση.
Φυλάσσεται στο ψυγείο.


Συνταγή «Μαύρα Αβγά»
Βράζετε τα αβγά ορτυκιού επί 5 λεπτά και ύστερα τα καθαρίζετε από το κέλυφος. Σε μια κατσαρόλα
ρίχνετε σάλτσα σόγιας, προσθέτετε ζάχαρη (όσο σας αρέσει), μερικές σκελίδες σκόρδο και τριμμένο
τζίντζερ, 1-1,5 εκατοστό. Ρίχνετε μέσα τα αβγά και τα μαγειρεύετε μέχρι να αποκτήσουν σκούρο χρώμα.
Τα βγάζετε από τη φωτιά και τα αφήνετε στο ψυγείο για μια νύχτα. Το πρωί θα είναι έτοιμα.


Κοκτέιλ «Νεότης» (εναλλακτικό του Viagra!)
Αναμείξτε καλά 120 γρ. κόκα κόλα, 20 γρ. κονιάκ ή ρούμι, μια φέτα λεμόνι, 1 κ.τ.γ. ζάχαρη και 2 φρέσκα
αβγά ορτυκιού. Στο μείγμα προσθέστε ανθρακούχο μεταλλικό νερό. Η επίδραση στον οργανισμό αυτού
του μοναδικού συνδυασμού υλικών είναι εκπληκτική!


Smoothie με πορτοκάλι και ακτινίδια
Θα χρειαστείτε 3 αβγά ορτυκιού, 200 ml χυμό πορτοκάλι και 2 ακτινίδια. Σ’ ένα σκεύος χτυπάτε τα αβγά
μέχρι να αφρατέψουν. Ύστερα προσθέστε ακτινίδιο κομμένο σε φέτες και χυμό πορτοκάλι. Χτυπήστε
μετά όλα τα υλικά στο μπλέντερ.


Smoothie με γάλα, μέλι, κακάο και κανέλα
Για τη συνταγή θα χρειαστείτε 250 ml γάλα, 2 αβγά ορτυκιού, 25 γρ. ρευστό μέλι, 1 κ.τ.γ. κακάο σε σκόνη
και μια πρέζα κανέλα σε σκόνη. Όλα τα συστατικά τα αναμειγνύετε καλά και τα χτυπάτε στο μπλέντερ μέχρι να
αποκτήσουν λεία υφή.


Smoothie με κεφίρ και φρούτα
Θα χρειαστείτε ασπράδια από 2 αβγά ορτυκιού, 250 ml κεφίρ με χαμηλά λιπαρά, μισή μπανάνα, 1 μήλο,
χυμό από ένα πορτοκάλι και 1 κ.τ.γ. μέλι. Το μήλο το καθαρίζετε και το κόβετε σε μικρά καρέ. Χτυπάτε τα αβγά
μέχρι να αφρατέψουν. Όλα τα συστατικά τα αναμειγνύετε καλά, ακολούθως προσθέτετε γιαούρτι, μπανάνα, χυμό
πορτοκαλιού, μέλι και, τέλος, τα χτυπάτε στο μπλέντερ.


Smoothie με γάλα, μέλι και καρύδια
Θα χρειαστείτε ασπράδια από 8 αβγά ορτυκιού, 2 τριμμένα καρύδια, 1 κ.τ.γ. μέλι και 200 ml γάλα. Χτυπάτε
τα αβγά μέχρι να αφρατέψουν. Προσθέτετε καρύδια, μέλι και γάλα. Όλα τα συστατικά τα αναμειγνύετε καλά και τα
χτυπάτε στο μπλέντερ. Το συγκεκριμένο ρόφημα είναι καλύτερα να καταναλώνεται παγωμένο.


Smoothie με ξινομυζήθρα, μπανάνα και γάλα
Θα χρειαστείτε βρασμένα ασπράδια από 4 αβγά ορτυκιού, 200 ml γάλα, 50 γρ. ξινομυζήθρα, 1 κ.τ.σ. μέλι
και 1 μπανάνα. Χτυπάτε στο μπλέντερ τα ασπράδια με την ξινομυζήθρα, το μέλι και την μπανάνα μέχρι να
ομαλοποιηθεί το μείγμα. Στη συνέχεια προσθέστε γάλα και τα χτυπάτε πάλι μέχρι να αποκτήσουν λεία υφή. Το
συγκεκριμένο ρόφημα είναι καλύτερα να καταναλώνεται παγωμένο.

 


ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΟΡΕΞΗ!

Επικοινωνία