Farma Palatia

Χαρακτηριστικά γνωρίσματα και προδιαγραφές της γαλλικής ράτσας κοτόπουλων Μπρες Γκουλουάζ (Bresse Gauloise)

Στη χώρα με τα εκλεκτά κρασιά και τη θεσπέσια κουζίνα, όπου οι τέχνες έφτασαν στην ανώτατη ακμή, είναι απολύτως φυσικό να επιλέγονται για εκτροφή οικόσιτα ζώα και πτηνά με σκοπό τη βέλτιστη γεύση των παραγόμενων προϊόντων τους. Η ράτσα των κοτόπουλων Bresse Gauloise είναι αποτέλεσμα μιας τέτοιας επιμελούς και προσεκτικής διεργασίας, οι ρίζες της οποίας βρίσκονται στο Μεσαίωνα. Το συγκεκριμένο πτηνό φημίζεται για την εξαιρετική γεύση του.

 

 

Περιεχόμενο

 

    Η φυλή των πτηνών αυτών έχει μακρά ιστορία. Είναι γνωστή για το καλό ανοσοποιητικό της σύστημα, εξασφαλίζοντας έτσι υψηλά ποσοστά επιβίωσης. Ο δε κατάλληλος τρόπος διαβίωσης είναι σε ζεστό, ξηρό και καλά αεριζόμενο κοτέτσι. Η ελεύθερη βοσκή είναι υποχρεωτική, ειδικά στις κότες και τα κοκόρια που δεν έχουν στειρωθεί, λόγω του ότι τα πτηνά είναι πολύ δραστήρια.

     Η ελάχιστη διάρκεια φωτισμού στο μέρος διαμονής τους είναι 12-14 ώρες την ημέρα. Το κοτέτσι θα χρειαστεί δεξαμενές για την «κολύμβηση» των πτηνών με άμμο, κέλυφος, τέφρα ή πηλό.

 

Διατροφή

 

    Για να επιτευχθεί η αυθεντική γεύση του κρέατος από τα κοτόπουλα φυλής Bresse Gauloise είναι απαραίτητο να τηρούνται ορισμένες προδιαγραφές στη διατροφή τους. Το αυστηρό σύστημα πιστοποίησης της Γαλλίας ορίζει τα ακόλουθα:

 

Τα κλωσόπουλα της συγκεκριμένης ράτσας θα πρέπει να διαμένουν σε κλειστό χώρο για ένα μήνα, όπου τους παρέχονται μέγιστη άνεση και φροντίδα.

 

Στα νεαρά πτηνά θα πρέπει καθημερινώς να βόσκουν ελεύθερα και να χορηγείται ενισχυμένη διατροφή. Ακόμη και εδώ τηρούνται αυστηροί κανόνες: η έκταση για βόλτα θα πρέπει να είναι τουλάχιστον 10 τ.μ. για κάθε κοτόπουλο ή κόκορα. Ταυτόχρονα, είναι απαραίτητο να δίνεται χυλός, μαγειρεμένος με γάλα, ο οποίος αποτελείται από τουλάχιστον 90% μείγμα καλαμποκιού και σιταριού, μερικές φορές με προσθήκη ρυζιού.

 

Πριν από τη σφαγή το κάθε κοτόπουλο εκ των προτέρων μεταφέρεται σε ένα σκοτεινό δωμάτιο, όπου και εκτρέφεται με τρυφερά φύλλα μαρουλιού, θρυμματισμένο καλαμπόκι και εμποτισμένα με γάλα ψίχουλα, κατά τη διάρκεια οριοθετημένου χρονικού διαστήματος. Η συγκεκριμένη διαδικασία διαρκεί περίπου ένα μήνα για τις όρνιθες και κόκορες, δύο εβδομάδες για τα κλωσόπουλα.

 

    Ο βασικός όρος για την επιτυχή καλλιέργεια της ράτσας Bresse Gauloise είναι η στείρωση. Χάρη σε αυτήν, στα κοκόρια και στις κότες βελτιώνεται σημαντικά η όρεξη, ενώ ταυτόχρονα μειώνεται η κινητική δραστηριότητα. Έτσι, τα πτηνά αποκτούν βάρος ταχύτερα.

    Η ιδιαίτερη γεύση του κρέατος επιτυγχάνεται λόγω κατανάλωσης ζωοτροφών που καλλιεργούνται σε εδάφη που έχουν στη σύνθεσή τους ποικιλόμορφα ιχνοστοιχεία. Υπό τις δεδομένες συνθήκες, μπορούμε να προσπαθήσουμε να αναπαράγουμε το γαλλικό σύστημα εκτροφής. Παρ’ όλα αυτά, τα κοτόπουλα παραμένουν κοτόπουλα: μπορούν να εκτρέφονται με συνηθισμένες τροφές. Ωστόσο, η μοναδική γεύση του κρέατός τους θα χαθεί.

Περιεχόμενα

 

Προέλευση

Περιγραφή

Χαρακτηριστικά παραγωγικότητας

Πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα

Περιεχόμενο

Διατροφή 

Αναπαραγωγή

 

Προέλευση

 

    Ένα κοτόπουλο μπορεί να θεωρείται της ράτσας Μπρες Γκουλουάζ σε περίπτωση που έχει γεννηθεί κοντά στο Μπουργκ-αν-Μπρες, μια πόλη στην Ανατολική Γαλλία. Η οριοθετημένη έκταση για την παραγωγή του εκλεκτού αυτού πτηνού καταλαμβάνει την περιοχή ανατολικά του ποταμού Σον, σε μέγεθος 100 Χ 40 χιλιομέτρων. Η συγκεκριμένη φυλή θεωρείται εθνική ιδιοκτησία της Γαλλίας. Αν και οι πρώτες αναφορές για τη φυλή υπήρχαν ήδη από το 1591, επίσημα όλα τα δικαιώματα για την παραγωγή και την πώληση προστατεύονται σε κρατικό επίπεδο από το 1957. Η ράτσα Bresse Gauloise έχει χαρακτηριστεί προϊόν αρχικά Ελεγχόμενης και κατόπιν Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης. 

 

    Για τους Γάλλους το κρέας του κοτόπουλου Bresse Gauloise είναι συγκρίσιμο σε αξία με τα σαμπανιζέ κρασιά δικής τους παραγωγής, λόγω της κατοχής ίδιων πιστοποιητικών αναφορικά με τον έλεγχο αυθεντικότητας της καταγωγής (AOC). Στη νομικά οριοθετημένη περιοχή υπάρχουν μόνο τρία επίσημα εκκολαπτήρια αναπαραγωγής κλωσόπουλων. Τα υπόλοιπα αγροκτήματα και φάρμες παραλαμβάνουν τα κοτοπουλάκια μόνο από εκεί και τα εκτρέφουν σύμφωνα με τις αυστηρές προδιαγραφές σίτισης που διαμορφώθηκαν ειδικά για τη φυλή Bresse Gauloise.

 

Περιγραφή 

 

    Με λίγα λόγια, η παγκοσμίως γνωστή φυλή Μπρες Γκουλουάζ αποτελεί τη ζωντανή τρίχρωμη ενσάρκωση της γαλλικής σημαίας: γκρίζα-μπλε πόδια, αστραφτερό λευκό φτέρωμα και έντονο κόκκινο λειρί. Τη δεδομένη στιγμή υπάρχουν διάφορες ποικιλίες, οι οποίες διαφέρουν ελαφρώς σε χρώμα: μαύρο, γκρι ή ακόμη και μπλε.

 

Σύμφωνα με το πρότυπο, τα κλασικά εξωτερικά χαρακτηριστικά της φυλής Bresse Gauloise είναι τα εξής:

 

Το σώμα είναι επίμηκες, μεσαίου μεγέθους, και η πλάτη φαρδιά, ενώ οι ώμοι σηκωμένοι προς τα πάνω. Το στήθος είναι αρκετά δυνατό, η κοιλιά επίσης καλά αναπτυγμένη.

 

Το κεφάλι έχει κομψά χαρακτηριστικά κι ο λαιμός είναι σχετικά κοντός. Τα φτερά έχουν φορά προς τα πίσω, αγκαλιάζοντας σφιχτά το σώμα του πτηνού. Η ουρά έχει μακριά φτερά και σχηματίζει γωνία 45 μοιρών με την καλά αναπτυγμένη μέση. Το φτέρωμα είναι αρκετά πλούσιο.

 

Το πρόσωπο είναι κόκκινο, με μάτια μεγάλου μεγέθους και σκούρο καστανό χρώμα. Οι λοβοί των αφτιών είναι σε σχήμα αμυγδάλου και λευκού χρώματος. Το λειρί είναι απλό, μεσαίου μεγέθους και με τριγωνική μορφολογία, ενώ το δέρμα είναι λευκό και λεπτό.

 

Τα πόδια έχουν τέσσερα δάχτυλα γκρίζου-μπλε χρώματος και μεσαίου μήκους.

 

Χαρακτηριστικά γνωρίσματα για αποκλεισμό πτηνών από το πρόγραμμα αναπαραγωγής της Bresse Gauloise:

 

1. Δυσανάλογα λεπτό σώμα

2. Υψηλά τοποθετημένη ουρά 

3. Οι λοβοί των αφτιών έχουν κόκκινους λεκέδες

4. Ανοιχτόχρωμα μάτια

5. Το λειρί κλίνει προς τα αριστερά σε ενήλικα κοτόπουλα

 

Παραγωγικότητα 

 

    Οι κότες της ράτσας Bresse Gauloise είναι γνωστές για την άριστη παραγωγικότητά τους. Τον πρώτο μήνα ζωής το βάρος τους αυξάνεται περίπου 600 γραμμάρια. Σε περίπτωση έγκαιρης στείρωσης και κατάλληλης εκτροφής τα πτηνά θεωρούνται έτοιμα προς κατανάλωση (για σφαγή) όταν φτάνουν ηλικιακά τους 4 μήνες. Το βάρος του πτηνού στη δεδομένη ηλικία συνήθως προσεγγίζει τα 2,5 κιλά. 

 

    Συνήθως τις θηλυκές όρνιθες τις αξιοποιούν προς κρεατοπαραγωγή στην ηλικία των 5 μηνών, ενώ τους πετεινούς στους 8 μήνες. Τα αρσενικά πτηνά συνήθως φτάνουν σε αυτή την ηλικία το βάρος των 3,5-5 κιλών αντίστοιχα.

    Αξίζει να σημειωθεί πως τα κοτόπουλα που δεν είχαν υποστεί στείρωση, χαρακτηρίζονται από υψηλά επίπεδα αβγοπαραγωγής. Από την άλλη πλευρά, όμως, το μέγεθος του σώματός τους είναι αρκετά μικρότερο. Οι κότες γεννούν περίπου 180 με 240 αβγά ετησίως. Τα αβγά είναι αρκετά μεγάλα (έως και 60 γρ.) και έχουν εμπορική αξία ίση με αυτή του κρέατος.

 

Πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα 

Τα πλεονεκτήματα της ράτσας είναι προφανή:

 

1. Ιδιαίτερα γευστικό κρέας. 

2. Γρήγορα αναπτυσσόμενη ράτσα.

3. Καθολική παραγωγικότητα: ένα κοτέτσι μπορεί να εκτρέφεται με σκοπό την παραγωγή των αβγών, ενώ η αμέσως επόμενη γενιά πτηνών μπορεί να στοχεύει στην κρεατοπαραγωγή.

4. Υψηλά ποσοστά επιβίωσης. Η ράτσα έχει καλά αναπτυγμένο ανοσοποιητικό σύστημα.

 

Τα μειονεκτήματα βρίσκονται στην καταγωγή:

 

1. Για να βρείτε καθαρόαιμα κοτόπουλα, θα πρέπει να πάτε απευθείας σε αγροκτήματα εκτροφής στη Γαλλία. 

2. Η διατροφή είναι υψηλού κόστους αν ακολουθηθεί η τεχνολογία παραγωγής που υιοθετήθηκε παραδοσιακά για τη ράτσα Bresse Gauloise.

 

    Περιεχόμενο

 

        Η φυλή των πτηνών αυτών έχει μακρά ιστορία. Είναι γνωστή για το καλό ανοσοποιητικό της σύστημα, εξασφαλίζοντας έτσι υψηλά ποσοστά επιβίωσης. Ο δε κατάλληλος τρόπος διαβίωσης είναι σε ζεστό, ξηρό και καλά αεριζόμενο κοτέτσι. Η ελεύθερη βοσκή είναι υποχρεωτική, ειδικά στις κότες και τα κοκόρια που δεν έχουν στειρωθεί, λόγω του ότι τα πτηνά είναι πολύ δραστήρια.

         Η ελάχιστη διάρκεια φωτισμού στο μέρος διαμονής τους είναι 12-14 ώρες την ημέρα. Το κοτέτσι θα χρειαστεί δεξαμενές για την «κολύμβηση» των πτηνών με άμμο, κέλυφος, τέφρα ή πηλό.

 

Διατροφή

 

        Για να επιτευχθεί η αυθεντική γεύση του κρέατος από τα κοτόπουλα φυλής Bresse Gauloise είναι απαραίτητο να τηρούνται ορισμένες προδιαγραφές στη διατροφή τους. Το αυστηρό σύστημα πιστοποίησης της Γαλλίας ορίζει τα ακόλουθα:

 

    Τα κλωσόπουλα της συγκεκριμένης ράτσας θα πρέπει να διαμένουν σε κλειστό χώρο για ένα μήνα, όπου τους παρέχονται μέγιστη άνεση και φροντίδα.

 

    Στα νεαρά πτηνά θα πρέπει καθημερινώς να βόσκουν ελεύθερα και να χορηγείται ενισχυμένη διατροφή. Ακόμη και εδώ τηρούνται αυστηροί κανόνες: η έκταση για βόλτα θα πρέπει να είναι τουλάχιστον 10 τ.μ. για κάθε κοτόπουλο ή κόκορα. Ταυτόχρονα, είναι απαραίτητο να δίνεται χυλός, μαγειρεμένος με γάλα, ο οποίος αποτελείται από τουλάχιστον 90% μείγμα καλαμποκιού και σιταριού, μερικές φορές με προσθήκη ρυζιού.

 

    Πριν από τη σφαγή το κάθε κοτόπουλο εκ των προτέρων μεταφέρεται σε ένα σκοτεινό δωμάτιο, όπου και εκτρέφεται με τρυφερά φύλλα μαρουλιού, θρυμματισμένο καλαμπόκι και εμποτισμένα με γάλα ψίχουλα, κατά τη διάρκεια οριοθετημένου χρονικού διαστήματος. Η συγκεκριμένη διαδικασία διαρκεί περίπου ένα μήνα για τις όρνιθες και κόκορες, δύο εβδομάδες για τα κλωσόπουλα.

 

    Ο βασικός όρος για την επιτυχή καλλιέργεια της ράτσας Bresse Gauloise είναι η στείρωση. Χάρη σε αυτήν, στα κοκόρια και στις κότες βελτιώνεται σημαντικά η όρεξη, ενώ ταυτόχρονα μειώνεται η κινητική δραστηριότητα. Έτσι, τα πτηνά αποκτούν βάρος ταχύτερα.

        Η ιδιαίτερη γεύση του κρέατος επιτυγχάνεται λόγω κατανάλωσης ζωοτροφών που καλλιεργούνται σε εδάφη που έχουν στη σύνθεσή τους ποικιλόμορφα ιχνοστοιχεία. Υπό τις δεδομένες συνθήκες, μπορούμε να προσπαθήσουμε να αναπαράγουμε το γαλλικό σύστημα εκτροφής. Παρ’ όλα αυτά, τα κοτόπουλα παραμένουν κοτόπουλα: μπορούν να εκτρέφονται με συνηθισμένες τροφές. Ωστόσο, η μοναδική γεύση του κρέατός τους θα χαθεί.

 

    Αναπαραγωγή

Εάν τα πτηνά δεν προορίζονται για την παραγωγή κρέατος, τότε με ευκολία εκτρέφονται ακόμη και πλησίον οικιών. Οι όρνιθες αρχίζουν να φέρνουν αβγά ήδη από την ηλικία των έξι μηνών, ενώ ο πετεινός της ράτσας Bresse Gauloise συνήθως ωριμάζει αργότερα, πλησιάζοντας το ένα έτος. Με την προϋπόθεση ένας κόκορας να μην αντιστοιχεί σε περισσότερα από 12 θηλυκά κοτόπουλα, η παραγωγή των αβγών καθίσταται αρκετά υψηλή αφού η φυλή διατήρησε το ένστικτο της επώασης. Προτιμότερο είναι να χρησιμοποιείται εκκολαπτήριο ώστε να επιτυγχάνεται ελεγχόμενο και εγγυημένο αποτέλεσμα.

Το ποσοστό επιβίωσης των κλωσόπουλων φτάνει το 95%. Κατά μέσο όρο, στην ενηλικίωση φτάνει το 85% των πτηνών. Για. αυτό η ράτσα είναι η πλέον κατάλληλη για εκτροφή στο σπίτι.

Δεδομένου ότι η φυλή είναι γρήγορης ωρίμανσης και φημίζεται για το μοναδικό γευστικό της κρέας, οι δυσκολίες στην εκτροφή της δικαιολογούνται. Έχοντας ξοδέψει αρκετά για να διαμορφώσετε ένα κοτέτσι, θα είστε βέβαιοι ότι σε σταθερή βάση θα έχετε σε διαθεσιμότητα υψηλής ποιότητας αβγά και κρέας που θεωρείται παγκοσμίως «βασιλιάς των πουλερικών, πουλερικό των βασιλισσών»!

Επικοινωνία