Farma Palatia

Κοτοπουλακια και περιττωματα

Η διάρροια στα κλωσσόπουλα και στα μεγαλύτερα κοτόπουλα συμβαίνει, κατά κανόνα, σε περίπτωση ύπαρξης μολυσματικών ασθενειών ή λόγω μη ποιοτικών διατροφικών επιλογών. Μόνο ο κτηνίατρος μπορεί να ορίσει την ακριβή αιτία. Αν υποψιάζεστε ότι υπάρχει οποιαδήποτε μόλυνση, θα πρέπει να κάνετε εξετάσεις στο εργαστήριο και σύμφωνα με τα αποτελέσματα να προσαρμόσετε την κατάλληλη θεραπεία. Η διάρροια αυτή μπορεί επίσης να αποτελεί σημάδι μόλυνσης με παράσιτα.


Γιατί η διάρροια είναι επικίνδυνη για τα κοτόπουλα; Ως αποτέλεσμα της συνεχώς ερεθισμένης βλεννογόνου του εντέρου, ο οργανισμός τον νεοσσών δεν απορροφά τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά. Ταυτόχρονα, αναπτύσσεται αφυδάτωση, η οποία υποβαθμίζει σημαντικά το ανοσοποιητικό σύστημα και οδηγεί σε γενική δηλητηρίαση του οργανισμού. Αυτή είναι μια σοβαρή κατάσταση, ως αποτέλεσμα της οποίας το πτηνό κινδυνεύει να πεθαίνει, αν δεν ξεκινήσει έγκαιρη θεραπεία.


Από τη φύση των περιττωμάτων μπορείτε να βγάλετε τα πρώτα συμπεράσματα για την αιτία κάθε διαταραχής και να προχωρήσετε στην πρώιμη θεραπεία των πτηνών μέχρι οριστικά να επιβεβαιωθεί η διάγνωση.


Λευκό χρώμα


Η πιθανή αιτία χρωματισμού των περιττωμάτων των κλωσσόπουλων στο διαυγές λευκό χρώμα μπορεί να είναι μια ασθένεια που προκαλείται συνήθως από το Salmonella pullorum. Πρόκειται για μια λοιμώδη νόσο από ένα βακτήριο του γένους Salmonella. Ο αιτιολογικός παράγοντας επηρεάζει τα έντερα και τα εσωτερικά όργανα των πτηνών και στα κοτόπουλα μπορεί να οδηγήσει στη μεταμόρφωση των ωοθυλακίων.


Ως πηγή της λοίμωξης εμφανίζονται οι άρρωστες στο παρελθόν όρνιθες, όπως και οι πάσχουσες που ωοτοκούν, οι οποίες εκβάλλουν το παθογόνο με τα περιττώματα και γεννούν μολυσμένα αβγά.


Συμπτώματα της νόσου:


 διαταραχή δυσπεψίας


 χρωματισμός των περιττωμάτων σε λευκό χρώμα


 το πτηνό είναι μελαγχολικό και κατσουφιασμένο


 παρατηρείται καθυστέρηση στην ανάπτυξη 


 τα κοτοπουλάκια στέκονται με τα μάτια κλειστά και τα πόδια τους ανοιχτά


 αναπνέουν με ελαφρώς ανοιχτό ράμφος


 σε ενήλικες όρνιθες μειώνεται παραγωγή αβγών


Η θεραπεία των άρρωστων πτηνών δεν είναι οικονομικώς κερδοφόρα, ως εκ τούτου, και κατά κανόνα, τα πτηνά αποστέλλονται για σφαγή.

 

Αίμα στις κουτσουλιές


Στη συγκεκριμένη περίπτωση το πτηνό μπορεί να έχει μολυνθεί από παρασιτικά κοκκίδια (κοκκιδίωση). Την ασθένεια τη δημιουργεί ένας απλός μικροοργανισμός που προκαλεί εσωτερική αιμορραγία στα έντερα του κοτόπουλου. Συνήθως στον κίνδυνο υποβάλλονται τα κλωσσόπουλα ηλικίας μέχρι 2 μηνών. Η ασθένεια μπορεί να μεταδίδεται από τα περιττώματα των άρρωστων πτηνών και να αναπτύσσεται εύκολα σε περιβάλλον όπου υπάρχει υγρασία και ζέστη. 


 

Συμπτώματα της νόσου:


 οι νεοσσοί παρουσιάζουν αδυναμία


 απόρριψη τροφής


 έλλειψη κινητικότητας


 το λειρί του πτηνού παίρνει ανοιχτό ροζ χρώμα λόγω αναιμίας


 τα περιττώματα γίνονται νερουλά, με πρόσμιξη βλέννας και αίματος


 

Καφέ χρώμα


Όταν τα κοτοπουλάκια έχουν διάρροια καφέ χρώματος, συνήθως έχουμε να κάνουμε με μια ασθένεια η οποία προκαλείται από τους απλούστερους μικροοργανισμούς του είδους Eimeriidae και τα παράσιτα στα έντερα των ορνίθων. Αυτή η ασθένεια εμφανίζεται πιο συχνά στην εποχή της άνοιξης και του φθινοπώρου. Τα κοτοπουλάκια μπορούν να μολύνονται μέσω μολυσμένης στρωμνής, ζωοτροφών και νερού.


Συμπτώματα της νόσου:


 τα κοτόπουλα κάθονται σε ένα μέρος με τα μάτια κλειστά


 τα πούπουλα είναι ανασηκωμένα


 οι φτερούγες είναι ριγμένες προς τα κάτω


 η όρεξη για φαγητό μειώνεται ή απουσιάζει εντελώς


 τα κόπρανα έχουν σκούρο καφέ χρώμα με βλέννα


 

Η νόσος προσδιορίζεται με βάση τα χαρακτηριστικά της ασθένειας και γίνονται επίσης εργαστηριακές εξετάσεις για την ανίχνευση του παθογόνου παράγοντα.


Αντιμετωπίστε καλύτερα τη συγκεκριμένη ασθένεια στα πρώιμα στάδια. Στα κτηνιατρικά φαρμακεία υπάρχουν ειδικά αντιβιοτικά φάρμακα που μπορούν να είναι αποτελεσματικά στην πρόληψη της θνησιμότητας των πτηνών.


 

Πράσινο χρώμα

Σε περίπτωση που η διάρροια έχει πρασινωπό χρώμα θα πρέπει να αποκλείονται οι μολυσματικές ασθένειες. Το πιο πιθανό είναι ότι η ασθένεια μεταδίδεται από άρρωστα κοτόπουλα, αιματοφάγα έντομα και τρωκτικά. Τα κόπρανα πρέπει να υποβάλλονται για ανάλυση στο εργαστήριο. Όταν επιβεβαιωθεί η διάγνωση, είναι αναγκαίο να προβείτε άμεσα στην κατάλληλη θεραπεία.


 

Σε περίπτωση αρνητικού αποτελέσματος, η αιτία μιας τέτοιας διαταραχής μπορεί να κρύβεται στην ακατάλληλη διατροφή των κοτόπουλων που εκτρέφονται για αβγοπαραγωγή και κρεατοπαραγωγή. Η τροφή μπορεί να είναι ληγμένη, χαλασμένη ή δύσπεπτη. Για τη θεραπεία της διάρροιας θα πρέπει να προβείτε στη χρήση προσροφητικών μέσων, όπως ο ενεργός άνθρακας. Οι ύποπτες ζωοτροφές είναι απαραίτητο να απορρίπτονται και να χορηγούνται μόνο υψηλής ποιότητας.


 

Κίτρινο χρώμα


Όταν το κοτόπουλο έχει διάρροια κίτρινου χρώματος, μπορεί να υφίσταται κάποια μολυσματική ασθένεια ή ως κύρια αιτία να εμφανίζονται οι δυσμενείς συνθήκες κράτησης των πτηνών στα κοτέτσια. Στην πρώτη περίπτωση, θα μπορούσε να είναι η νόσος του Gumboro. Οπωσδήποτε θα πρέπει να πραγματοποιηθεί εργαστηριακή δοκιμή. Η διάγνωση είναι σημαντικό να βασίζεται συμπληρωματικά στα επιζωογονικά δεδομένα, στα αποτελέσματα της παθολογοανατομικής νεκροψίας (εάν η συγκεκριμένη είχε διεξαχθεί) και των εργαστηριακών δοκιμών.


 

Επίσης, ως αιτία ύπαρξης των κοπράνων κίτρινου χρώματος μπορεί να είναι το άγχος οποιασδήποτε φύσης, υποθερμίας, κακής ποιότητας τροφής. Στη συγκεκριμένη περίπτωση η θεραπεία της διάρροιας περιορίζεται στη χρήση ομοιοπαθητικών φαρμάκων και στην εξάλειψη του δυσμενούς παράγοντα.


 

Για πρώτη βοήθεια στα κλωσσόπουλα μπορεί να χορηγηθούν θρυμματισμένος ενεργός άνθρακας και ζωμός από το ρύζι. Εάν η διάρροια των πτηνών δεν είναι μολυσματικής φύσης, τότε το κανονικό νερό για λίγες μέρες θα πρέπει να αντικαθιστάται με διάλυμα υπερμαγγανικού καλίου, που αποτελεί έναν πολύ ισχυρό οξειδωτικό παράγοντα. Παράλληλα, καλό είναι να τους δίνετε ρόφημα με χαμομήλι.


 

Τα ξινά γαλακτοκομικά προϊόντα επίσης είναι βοηθητικά, εάν εισάγονται στη διατροφή. Τα άρρωστα κοτόπουλα που εκτρέφονται για την κρεατοπαραγωγή και τα κοτόπουλα της αβγοπαραγωγής είναι ανάγκη να απομονώνονται. Το κοτέτσι θα πρέπει να απολυμαίνεται με ασβέστη και οι ποτίστρες και ταΐστρες να απολυμαίνονται οπωσδήποτε με καυτό βραστό νερό κάθε μέρα.

Εάν υπάρχει υποψία για την παρουσία ενδοπαράσιτων, κοινώς σκουληκιών μέσα στα έντερα των κοτόπουλων κρεατοπαραγωγής, είναι απαραίτητο να διεξάγεται η αποπαρασίτωση σε όλα τα πτηνά εξ ολοκλήρου. Καλό είναι να γίνεται χρήση καλών ανθελμινθικών φάρμακων, που εφαρμόζονται εύκολα στο πόσιμο νερό πριν από τη σίτιση.


Στη βάση της εξάλειψης της διάρροιας βρίσκεται η θεραπεία με τα αντιβιοτικά φάρμακα. Συνήθως αξιοποιούνται φάρμακα όπως καναμυκίνη, πολυμυξίνη, χλωραμφενικόλη, τετρακυκλίνη. Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να συμβουλευτείτε έναν εξειδικευμένο κτηνίατρο για τη χορήγηση των κατάλληλων παρασκευασμάτων.


Η χλωραμφενικόλη είναι ένα από τα πιο προσιτά φάρμακα και έχει ευρύ φάσμα δράσης. Η θεραπεία πρέπει να διαρκεί 7-10 ημέρες. Τα δισκία της χλωραμφενικόλης αραιώνονται σε νερό και προστίθενται σε πόσιμο νερό.


 

Ωστόσο, για ορισμένες μολυσματικές ασθένειες η διάρροια στα κοτόπουλα θα πρέπει να αντιμετωπίζεται με ειδικά φάρμακα που δρουν σε συγκεκριμένο παθογόνο παράγοντα, μαζί με το συχνό καθαρισμό του χώρου παραμονής των πτηνών. 


Κατά τη διάρκεια της θεραπείας καλό είναι να παρέχετε στις όρνιθες ως συμπλήρωμα διατροφής τα προβιοτικά, ανεξαρτήτως της κατεύθυνσης παραγωγικότητας.


 

Προληπτικά μέτρα


Η βασική αρχή της πρόληψης της διάρροιας είναι η ποιοτική και ισορροπημένη διατροφή νεοσσών και μεγαλύτερων κοτόπουλων, καθώς και η υγιεινή του περιβαλλοντικού χώρου, παράλληλα με συχνό καθαρισμό των σκευών διατροφής.


Η κύρια αιτία μόλυνσης όλων των νεαρών κοτόπουλων είναι η βρόμικη και μολυσμένη στρωμνή, επομένως πρέπει να την αλλάζετε ανάλογα με τις ανάγκες των πουλερικών.


Είναι απαραίτητο το κοτέτσι να αερίζεται κατάλληλα, χωρίς να υπάρχουν ρεύματα. Η θερμοκρασία θα πρέπει να διατηρείται σε συγκεκριμένο ιδανικό επίπεδο, ειδικά για τα κοτόπουλα που προσδιορίζονται για κρεατοπαραγωγή.


Τα αβγά των κοτόπουλων της κρεατοπαραγωγής και της αβγοπαραγωγής για την επώαση θα πρέπει, κατά προτίμηση, να αγοράζονται από εξειδικευμένη πτηνοτροφική μονάδα πουλερικών, αφού είναι δυνατόν να αποτελούν πηγή μόλυνσης.


Οι ασθένειες που συνοδεύονται από διάρροια προκαλούν σημαντικές οικονομικές ζημιές στους πτηνοτρόφους. Σε ορισμένες περιπτώσεις ασθενειών η θεραπεία των πουλερικών είναι μη συμφέρουσα από οικονομική άποψη και έτσι ο πτηνοτρόφος αναγκάζεται να αποστέλλει τα πτηνά για σφαγή. Τα αβγά και το κρέας των άρρωστων κοτόπουλων δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν προς κατανάλωση. Σε κάθε περίπτωση, είναι πάντα καλύτερο και ευκολότερο να εφαρμόσετε τα απαραίτητα προληπτικά μέτρα, για να αποτρέψετε τη μαζική μόλυνση των πτηνών.

Επικοινωνία