Farma Palatia

Κινδυνοι κρεατος πουλερικων

Αλήθεια, γιατί ξαφνικά αποφάσισα να γράψω αυτό το άρθρο για τους κινδύνους κατανάλωσης του κρέατος πουλερικών από τα πτηνοτροφεία; Με παρακίνησε ένα γράμμα… Σήμερα μπήκα στα email μου και είδα την ενημέρωση από το Avaaz.org που συλλέγει υπογραφές για την απαγόρευση των αντιβιοτικών στο κρέας των πουλερικών. Σχετικά με τους κινδύνους του κρέατος στους κλειστούς χώρους εκτροφής κοτόπουλων υπάρχει μεγάλη διαμάχη. Ορισμένοι πιστεύουν ότι το κρέας αυτό είναι απολύτως αβλαβές, ενώ άλλοι υποστηρίζουν ότι απλώς είναι «ορμόνες και αντιβιοτικά στο πιάτο μας», τα οποία καταστρέφουν σημαντικά την υγεία μας. Θα προσπαθήσουμε να διερευνήσουμε το συγκεκριμένο θέμα μέσω της διαδικασίας συλλογής και αξιολόγησης στοιχείων περί των κινδύνων.

 

Ποιες ουσίες χορηγούνται στα πουλερικά:

Αυξητικές ορμόνες και αντιβιοτικά (προστίθενται στη ζωοτροφή και παρέχονται με εμβόλια), συνθετικές βιταμίνες (στη ζωοτροφή) και άλλες ορμόνες.

 

Μερικά σημερινά γεγονότα:

 

Το πτηνό στο εργοστάσιο εκτροφής κοτόπουλων αναπτύσσεται σε 45 ημέρες, ενώ το χωριάτικο κοτόπουλο στην αυλή κάποιου αγροκτήματος χρειάζεται τουλάχιστον 6 μήνες για να μεγαλώσει (έτσι ώστε να αποκτήσει σχετικά αισθητό βάρος).

 

Νιώθετε τη διαφορά; Τέσσερις μήνες και μισό!

 

Γιατί υπάρχει τόσο μεγάλη απόκλιση; Για τον ίδιο και γνωστό σε όλους λόγο: τις αυξητικές ουσίες. Αυτή την ιστορία μού τη διηγήθηκε ένας άνθρωπος που εργάστηκε ένα χρόνο σε μεγάλο πτηνοτροφείο.

 

«Στα κοτόπουλα χορηγούνται αντιβιοτικά και ταυτόχρονα τους δίνουν μεγάλες ποσότητες τροφής, συμπεριλαμβανομένων και των αυξητικών ορμονών. Εάν το μέγεθος των πουλερικών δεν πληροί τις απαιτούμενες προδιαγραφές, αρχίζουν ενισχυτικά να τους παρέχουν ορμόνες. Όταν σκοτώνουν τις κότες, αυτές πια έχουν μια ιξώδη μάζα αντί για συκώτι. Δηλαδή το ήπαρ καταστρέφεται εντελώς».

 

Τα αντιβιοτικά χορηγούνται στα κοτόπουλα και αυτό είναι αναμφισβήτητο γεγονός. Παρέχονται κανονικά για τη θεραπεία ασθενειών και για να τα κρατήσουν υγιή υπό πιεστικές συνθήκες πάχυνσης. Υπάρχουν πληροφορίες πως κατά τον έλεγχο των ορνίθων για ύπαρξη επιβλαβών ουσιών, στον οργανισμό τους εντοπίστηκαν μέχρι και τέσσερις ανθρώπινες δόσεις αντιβιοτικών.

 

Γιατί τα αντιβιοτικά στο κρέας του κοτόπουλου είναι βλαβερά για τον οργανισμό μας;

Το θέμα είναι ότι κατά τη διάρκεια της κατανάλωσης αυτού του είδους κρέατος το ανθρώπινο σώμα αρχίζει να συνηθίζει τις αντιβιοτικές ουσίες, καθώς το ανοσοποιητικό σύστημα σταματά να τις αντιλαμβάνεται. Δηλαδή, εάν χρειαστείτε ξαφνικά αντιβιοτική θεραπεία, τα φάρμακα μπορεί να μην έχουν καμία επίδραση στον οργανισμό σας. Νομίζω πως είναι περιττό να εξηγώ τους κινδύνους που μπορεί να υπεισέλθουν.

 

Ποια είναι η επίδραση του «αντιβιοτικού κρέατος» στον ανθρώπινο οργανισμό;

Αναισθησία του ανθρώπινου σώματος στα αντιβιοτικά

 

Αλλεργίες

 

Τα αντιβιοτικά είναι οι βασικοί εχθροί των ευεργετικών βακτηριδίων που υπάρχουν στα έντερα, και για τον πρόσθετο λόγο ότι προκαλούν ποικιλόμορφες πεπτικές διαταραχές.

 

Γιατί οι ορμόνες στο κρέας πουλερικών είναι επιβλαβείς για την υγεία μας;

Στο κρέας των πουλερικών προστίθενται ορμόνες εξαιτίας των οποίων υλοποιείται ισχυρή μυϊκή ανάπτυξη του πτηνού. Τα κοτόπουλα μόλις σε ενάμιση μήνα αποκτούν επιπλέον βάρος μερικά κιλά. Οι ορμόνες προστίθενται στη ζωοτροφή τους με εμβόλια.

 

Ποια προβλήματα δημιουργεί η κατανάλωση του ορμονικού κρέατος;

Υπογονιμότητα

 

Αλλεργίες, επειδή οι ορμόνες μειώνουν την ποσότητα της κορτιζόλης (παράγεται από τα επινεφρίδια), και η οποία καταπολεμά τις αλλεργίες 

 

Παχυσαρκία

 

Ορμονικές ασθένειες

 

Αυξάνεται ο κίνδυνος ανάπτυξης ποικιλόμορφων όγκων

 

Στην Αμερική τα πράγματα είναι ακόμα χειρότερα…

Τις αγελάδες τις εμβολιάζουν με τεστοστερόνη, συνθετικές ορμόνες (ζερανόλη, οξικό άλας, τιμπολόνη). Η τιμπολόνη είναι μια αναγνωρισμένη ουσία από τους αθλητές που επιθυμούν να αυξήσουν τη μυϊκή τους μάζα (επιφέροντας ταυτόχρονα σημαντικές βλάβες στην υγεία τους). Οι Αμερικανοί από την πρώιμη παιδική ηλικία καταναλώνουν κρέας παραγόμενο με τη βοήθεια ορμονών, ενώ η παχυσαρκία αποτελεί το εμφανέστερο αποτέλεσμα από την κατανάλωσή τους.

 

Αλλά ας επιστρέψουμε στα κοτόπουλά μας… Γιατί το κρέας του πουλερικού από το πτηνοτροφείο είναι τόσο τρυφερό; Επειδή για το σκοπό αυτό τα πτηνά αποτελεί αντικείμενο επεξεργασίας με άμυλο, αλεύρι σόγιας και φωσφορικά άλατα. Καλή μας όρεξη!

 

Συνοψίζοντας, αυτά είναι τα αποτελέσματα της αξιολόγησης διάφορων σχετικών στοιχείων από την πλευρά μου. Τα συμπεράσματα δικά σας!

Επικοινωνία