Farma Palatia

Τα οφελη και οι κινδυνοι των αβγων κοτοπουλου

     Τα αβγά αποτελούν ένα σημαντικό μέρος της διατροφής μας και καταναλώνονται συνεχώς απ’ όλες τις ηλικιακές ομάδες, ξεκινώντας από τα μωρά μέχρι και τους ανθρώπους τρίτης ηλικίας. Οι χρήσιμες αλλά και οι επικίνδυνες ιδιότητες των αβγών κοτόπουλου έχουν αμφισβητηθεί επανειλημμένα. Σχεδόν όλα όσα λέγονται και γράφονται αποτελούν αλήθεια και ψέμα ταυτόχρονα. Τελικά, τα αβγά είναι επικίνδυνα ή ωφέλιμα; Μήπως και τα δύο;

 

Πώς μπορεί να συμβαίνει αυτό; Είναι γεγονός ότι υπάρχει μια τεράστια διαφορά μεταξύ των «ιδανικών» αβγών -από το χωριάτικο κοτόπουλο που βολτάρει ελεύθερα στην αυλή και τρέφεται με σιτάρι- και των «πραγματικών» αβγών, των τοποθετημένων στα ράφια των καταστημάτων (από τα «άρρωστα» κοτόπουλα, εμβολιασμένα με αντιβιοτικά και ορμόνες, που βιώνουν αφόρητες συνθήκες στα πτηνοτροφεία). Όμως, ελάτε να τα δούμε πιο αναλυτικά…

 

Τα οφέλη και οι κίνδυνοι των αβγών κοτόπουλου

1. Η διατροφική αξία των αβγών κοτόπουλου.

2. Επικίνδυνες ιδιότητες των αβγών κοτόπουλου.

3. Τα οφέλη και οι κίνδυνοι των αβγών σε σύγκριση με τα άλλα προϊόντα.

4. Τα οφέλη και οι κίνδυνοι των αβγών. Η ηθική πλευρά.

5. Τα αβγά κοτόπουλου . Πώς να μειώσετε τη βλαβερή επίδρασή τους και να αξιοποιήσετε στο έπακρο τα οφέλη;

6. Τα οφέλη των αβγών:

α) Δομή των αβγών κοτόπουλου.

β) Καλή αφομοίωση των αβγών.

γ) Πρόληψη ασθενειών.

δ) Ωμά αβγά.

 

Η διατροφική αξία των αβγών κοτόπουλου

Τα αβγά προσφέρουν υψηλής ποιότητας πρωτεΐνη, η οποία είναι πλήρως εύπεπτη και αποτελεί τη βασική ευεργετική ιδιότητά τους (αφού συμπεριλαμβάνουν στη σύνθεσή τους όλα τα απαραίτητα για τον οργανισμό μας αμινοξέα). Το ένα αβγό περιέχει το 15% της ημερήσιας δόσεις πρωτεΐνης. Εξαιτίας της συγκεκριμένης πρωτεΐνης τα αβγά τα αγαπούν ιδιαίτερα οι αθλητές, οι οποίοι συχνά φτιάχνουν μια ομελέτα από πολλά ασπράδια αβγών και μόνο έναν κρόκο, μειώνοντας έτσι τη βλαβερή επίδραση της χοληστερόλης που περιέχεται στον κρόκο. Όμως η πρωτεΐνη δεν είναι τελείως ακίνδυνη! Η περίσσια κατανάλωση της πρωτεΐνης μπορεί να επιβαρύνει το συκώτι και τα νεφρά, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε ασθένειες αυτών των οργάνων.

 

Τα εν λόγω αβγά είναι, επιπρόσθετα, πλούσια σε λευκίνη, ένα από τα πιο απαραίτητα αμινοξέα για την πρωτεϊνοσύνθεση. Είναι φανερό πως αυτή είναι μια ιδιαίτερα ωφέλιμη ιδιότητα των αβγών. Εάν κάποιο αμινοξύ λείπει, τότε η πρωτεΐνη δεν μπορεί να κατασκευαστεί. Πιστεύεται ότι, λόγω της λευκίνης, με την κατανάλωση των αβγών μειώνεται το επίπεδο της χοληστερόλης στο αίμα. Στην πραγματικότητα, η λευκίνη δεν εξισορροπεί τη βλάβη στον οργανισμό που προκαλείται από την υπερβολική συγκέντρωση της χοληστερόλης. Επιπλέον, αυτό το αμινοξύ δεν είναι και τόσο σπάνιο, παρόλο που ο οργανισμός δεν μπορεί να το συνθέσει ο ίδιος. Μπορούμε να το προμηθευτούμε όχι μόνο από τα αβγά, αλλά και από ξηρούς καρπούς, φασόλια, σόγια, καστανό ρύζι, σιτάρι.

 

Τα αβγά, προσφέροντας πολλαπλά οφέλη για τον οργανισμό μας, παρέχουν παράλληλα διάφορες βιταμίνες και μέταλλα. Ένα αβγό συμπεριλαμβάνει στη δομή του πολλά απαραίτητα για την ανθρώπινη ζωή μικροστοιχεία και ανόργανα συστατικά (η σύνθεση του ασπραδιού και του κρόκου διαφέρει σημαντικά). Αυτά είναι: φολικό οξύ, βιοτίνη, χολίνη, βιταμίνες Α, Ε, D, Β12, Β3, σελήνιο, μαγνήσιο, κάλιο, φώσφορο, σίδηρο και ασβέστιο. Όμως, χρειάζεται να σημειωθεί ότι όλες οι βιταμίνες και τα μέταλλα δεν αφομοιώνονται το ίδιο καλά. Για παράδειγμα, δεν πρέπει να έχουμε μεγάλη ελπίδα για την υψηλή περιεκτικότητα ασβεστίου στα αβγά, γιατί αυτό απορροφάται ελάχιστα στην πραγματικότητα (την απορρόφηση του ασβεστίου από τα αβγά, καθώς και από το γάλα, την εμποδίζει η ζωική πρωτεΐνη, η οποία υπάρχει σε άφθονη ποσότητα στο αβγό). Για να ικανοποιηθεί η καθημερινή ανάγκη ενός ενήλικα για το ασβέστιο, αυτός θα πρέπει να καταναλώσει περίπου 40 αβγά ημερησίως. 

 

Μιλώντας, συμπερασματικά, για τη σύνθεση των αβγών, αξίζει να σημειωθεί πως αυτά αποτελούν πραγματικά μια πηγή πρωτεΐνης υψηλής ποιότητας. Αλλά οι βιταμίνες και τα μέταλλα καταστρέφονται εν μέρει κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος και μερικώς δεν αφομοιώνονται από τον ανθρώπινο οργανισμό. Ως μια ιδανική πηγή βιταμινών και μετάλλων παραμένουν τα φρέσκα λαχανικά και φρούτα, οι ξηροί καρποί. Τα αβγά δεν μπορούν να τα ανταγωνιστούν.

 

Τα οφέλη των αβγών, καλή αφομοίωση

Θεωρητικά, τα αβγά αφομοιώνονται σε ποσοστό μέχρι και 98%. Όμως, η πέψη των διαφόρων συνιστωσών των αβγών εξαρτάται από τη θερμική κατεργασία τους. Πιστεύεται ότι η χώνεψη της πρωτεΐνης του αβγού και των λιπών του βελτιώνεται με τη θερμική επεξεργασία, δηλαδή τα ωμά αβγά δεν αφομοιώνονται εξίσου καλά (στην πραγματικότητα, αυτό δεν είναι αλήθεια - βλ. παρακάτω πληροφορίες σχετικά με την κατανάλωση των ωμών αβγών). Από την άλλη πλευρά, πολλές βιταμίνες καταστρέφονται με τη θερμική επεξεργασία. Για τους παραπάνω λόγους συνήθως συνιστάται η κατανάλωση αβγών ύστερα από ελάχιστη θερμοκρασιακή επεξεργασία, όπως τα μελάτα.

 

Η πέψη των αβγών εξαρτάται όχι μόνο από τη θερμική κατεργασία τους, αλλά και από τα άλλα υλικά με τα οποία συμπληρώνονται. Από μόνα τους, τα αβγά χωνεύονται σε 1-3 ώρες (το βραστό αβγό περίπου 1 με 2 ώρες, ενώ τα τηγανητά αβγά σε 3 ώρες). Σε συνδυασμό με λαχανικά, βότανα και φρέσκους χυμούς, βελτιώνεται η αφομοίωση των αβγών, ενώ τα γαλακτοκομικά προϊόντα και τα αμυλούχα λαχανικά υποβαθμίζουν την αφομοίωσή τους. Το κρέας αποτελεί τη χειρότερη συνοδεία των αβγών, επακόλουθα με τη συγκεκριμένη συνοδεία αυτά χωνεύονται σε πολύ περισσότερη ώρα και η πέψη γίνεται με μεγάλη δυσκολία.

 

Το συμπέρασμα που μπορούμε τελικά να βγάλουμε σχετικά με την πέψη των θρεπτικών συστατικών των αβγών είναι ότι προτιμάμε να τα μαγειρεύουμε μελάτα, επειδή με αυτόν τον τρόπο τα θρεπτικά συστατικά αφομοιώνονται σε μεγαλύτερο βαθμό και σε συντομότερο χρονικό διάστημα. Μόνο στην περίπτωση που τα καταναλώνουμε χωρίς συμπληρωματικά υλικά ή σε συνδυασμό με λαχανικά, βότανα και φυσικούς χυμούς θα βοηθήσουμε την υγεία μας να διατηρείται στο καλύτερο δυνατό επίπεδο.

 

Τα οφέλη των αβγών. Πρόληψη ασθενειών

Τα αβγά αποτελούν εξαιρετικά θρεπτική τροφή, γιατί εμπεριέχουν χρήσιμες βιταμίνες και μέταλλα. Για τον παραπάνω λόγο μπορούμε να μιλάμε για τα οφέλη των αβγών όσων αφορά την πρόληψη διαφόρων ασθενειών. Ουσιαστικά, κάνουμε λόγο για τις ιδιότητες των επιμέρους βιταμινών και των ανόργανων ουσιών και όχι για τις ίδιες ιδιότητες των ίδιων των αβγών.

 

Τα οφέλη των αβγών για το καρδιαγγειακό σύστημα

Μιλώντας για τα οφέλη των αβγών για την καρδιά και τα αιμοφόρα αγγεία, εννοούμε το όφελος που προσφέρει η βιταμίνη Ε, η οποία εμπεριέχεται στα αβγά. Παράλληλα, δεν λαμβάνεται υπόψη στη συγκεκριμένη περίπτωση η επίδραση της κακής χοληστερόλης.

 

Τα οφέλη των αβγών όσων αφορά την πρόληψη του καρκίνου

Εδώ πρωταγωνιστεί πάλι η βιταμίνη Ε με την πολύτιμη δράση της, όπως και η λουτεΐνη (αντιοξειδωτικό). Οι ορμόνες που περιέχονται στα αβγά έχουν ιδιαίτερη επίδραση στον ανθρώπινο οργανισμό. Για τις ορμόνες πιο λεπτομερώς θα συζητήσουμε παρακάτω.

 

Τα οφέλη των αβγών για δόντια και οστά

Ο συνδυασμός βιταμίνης D και φωσφόρου ενισχύει τα δόντια και τον οστικό ιστό.

 

Τα οφέλη των αβγών για την όραση

Τα αβγά περιέχουν ένα σύνολο χρήσιμων για τα μάτια ουσιών, όπως το θείο, η λουτεΐνη, η κυστεΐνη και τα αμινοξέα. Αξίζει να σημειωθεί πως τις συγκεκριμένες ουσίες τις βρίσκει κανείς εύκολα και σε άλλα προϊόντα.

 

Μιλώντας συνολικά για την άμεση χρησιμότητα των ωφέλιμων συστατικών των αβγών, είναι σημαντικό να ειπωθεί πως πρόκειται για θεωρητικά οφέλη λόγω του ότι βρίσκονται ορισμένες βιταμίνες και ανόργανα συστατικά. Κανείς δεν έχει πραγματοποιήσει ποτέ μελέτες σχετικά με τις πραγματική επίδραση των αβγών στο καρδιαγγειακό σύστημα, στην όραση, στα οστά και στα δόντια κ.τ.λ. Όλα αυτά που παρουσιάζονται ως αμετάβλητα γεγονότα δεν είναι παρά μια μη αποδεδειγμένη θεωρητική συλλογιστική που μπορεί να αποδειχθεί στην πράξη ή αληθινή ή ψευδής. Αυτή είναι απλώς μια εικασία που θέλει να μοιάζει με την αλήθεια!

 

Τα οφέλη των αβγών. Ωμά αβγά

Υπάρχουν δύο τελείως διαφορετικές απόψεις. Κάποιοι λένε ότι τα αβγά αφομοιώνονται καλύτερα μετά τη θερμική επεξεργασία, ενώ άλλοι ότι περισσότερο ωφέλιμο είναι να τα καταναλώνουμε ωμά. Στην πραγματικότητα, δεν υπάρχει καμία αντίφαση εδώ. Οι μετουσιωμένες («μη ζωντανές», που είχαν υποστεί θερμική επεξεργασία) πρωτεΐνες, λίπη και υδατάνθρακες χωνεύονται από τον οργανισμό με έναν τρόπο, ενώ τα «ζωντανά» τρόφιμα με άλλο.

 

Το βραστό αβγό θα αφομοιωθεί από τον οργανισμό ανεξαρτήτως από το αν το άτομο είναι πεινασμένο ή όχι. Σε αυτή την περίπτωση, για την πέψη του ο οργανισμός θα πρέπει να αξιοποιήσει μερικές οργανικές ουσίες για να συνθέσει ένζυμα που διασπούν τις πρωτεΐνες, τα λίπη και τους υδατάνθρακες.

 

Σ’ ένα ωμό αυγό (υπό τον όρο ότι δε θα αναμειχθεί με άλλα υλικά) θα γίνεται η πέψη από τον οργανισμό μόνο εάν τα συστατικά του είναι απαραίτητα για το ανθρώπινο σώμα.

 

Στη συγκεκριμένη περίπτωση, η πέψη πρωτεϊνών, λιπών και υδατανθράκων θα πραγματοποιείται από ένζυμα που ήδη υπάρχουν στο ίδιο το αβγό. Τα ένζυμα του ανθρώπινου σώματος απλώς παίζουν το ρόλο ενός καταλύτη που ενεργοποιεί τη διαδικασία της πέψης του αβγού και για αυτόν το λόγο δραστηριοποιείται μόνο ελάχιστη ποσότητά του . Εάν το άτομο δεν είναι πεινασμένο και δεν του χρειάζεται τίποτα από τη σύνθεση του αβγού, τότε το σώμα δε θα δημιουργήσει καταλύτες ενζύμων και το αβγό δε θα αφομοιωθεί καθόλου και θα αποβάλλεται μετά από λίγο.

 

Όπως είναι γνωστό, η ωμή τροφή αφομοιώνεται μόνο όταν ο οργανισμός την έχει ανάγκη. Σε αυτή την περίπτωση χρειάζεται πολύ λιγότερη ενέργεια και ένζυμα για χώνεψη, σε σύγκριση με το μαγειρευτό φαγητό. Αυτή είναι η βασική αρχή για τους υποστηρικτές της ωμοφαγίας. Ωστόσο, τα περισσότερα ωμά τρόφιμα που καταναλώνουν οι ωμοφάγοι είναι μόνο τα φυτικά προϊόντα, γεγονός το οποίο για όλους μας είναι πολύ πιο φυσικό από την κατανάλωση των ωμών αβγών.

 

Επικίνδυνες ιδιότητες και τα οφέλη των ωμών αβγών

Ας επιστρέψουμε στη συζήτηση περί του ωμού αβγού. Για τη διατροφική αξία τους μπορούμε να αναφέρουμε ότι τα ωμά αβγά αφομοιώνονται μόνο όταν το σώμα τα χρειάζεται, οπότε αυτά δεν συμβάλλουν στην εξέλιξη παχυσαρκίας. Οι «ζωντανές» πρωτεΐνες, τα λίπη και οι υδατάνθρακες που περιέχονται στα ωμά αυγά αναμφισβήτητα έχουν μεγαλύτερη διατροφική αξία από ό,τι τα επεξεργασμένα με οποιονδήποτε τρόπο. Στα ωμά αβγά όλες οι βιταμίνες και τα ιχνοστοιχεία παραμένουν άθικτα. 

 

Τα παραπάνω πλεονεκτήματα των ωμών αβγών εμφανίζονται ιδιαίτερα χρήσιμα για τη θεραπεία διαφόρων νόσων που προκαλούνται από την ανεπάρκεια στον οργανισμό ορισμένων αμινοξέων, λιπών, βιταμινών και άλλων χρήσιμων ουσιών που εμπεριέχονται στα αβγά. Για παράδειγμα, πιστεύεται ότι τα ωμά αβγά έχουν ιδιαίτερα θετική επίδραση στην ανδρική δύναμη και στη γυναικεία γονιμότητα, δεδομένου ότι παρέχουν στο σώμα ορισμένες ουσίες που απαιτούνται για τη σύνθεση των ορμονών.

 

Όμως υπάρχουν δύο «αλλά»… Για το πρώτο όλοι γνωρίζουν πολύ καλά ότι κατά την κατανάλωση των ωμών αβγών αυξάνεται σε μεγάλο βαθμό ο κίνδυνος μόλυνσης από το βακτήριο σαλμονέλα. Το δεύτερο «αλλά» οι περισσότεροι άνθρωποι δεν το αντιλαμβάνονται καθόλου. Μιλάμε για αντιβιοτικά και ορμόνες που ενυπάρχουν στα συστατικά των αβγών κοτόπουλου, τα οποία διατηρούνται σε ωμή μορφή το ίδιο καλά με τις βιταμίνες και άλλες χρήσιμες ουσίες. Αυτά διατηρούν πλήρως τη δραστηριότητά τους και έχουν τις πιο επιζήμιες επιπτώσεις στο ανθρώπινο σώμα.

 

Τελικά, εάν θέλουμε να μιλήσουμε για τα οφέλη των ωμών αβγών κότας, μπορούμε να τα αναφέρουμε μόνο στην περίπτωση που τα αβγά είναι φρέσκα και προέρχονται από υγιή χωριάτικα κοτόπουλα. Διαφορετικά, η καταστροφική δράση ορμονών και αντιβιοτικών των ωμών αβγών μπορεί να ξεπεράσει τα οφέλη των χρήσιμων ουσιών.

 

Επικίνδυνες ιδιότητες των αβγών κοτόπουλου. Αντιβιοτικά

Οι συνθήκες διαμονής των κοτόπουλων στα πτηνοτροφεία στις περισσότερες περιπτώσεις είναι τραγικές. Μια κότα δεν έχει περισσότερο ελεύθερο χώρο από ό,τι ένα κουτί παπουτσιών. Τα πτηνά όχι μόνο δεν μπορούν να ανοίξουν τα φτερά τους, αλλά ούτε και να ισιώσουν την πλάτη. Σε ένα τόσο περιορισμένο περιβάλλον, με έλλειψη καθαρού αέρα, ηλιακού φωτός και φυσικού φρέσκου φαγητού, τα κοτόπουλα βρίσκονται τελείως ανυπεράσπιστα μπροστά στις λοιμώξεις. Η ζωή των κοτόπουλων υποστηρίζεται μόνο με τη βοήθεια τεράστιας ποσότητας αντιβιοτικών που τους χορηγούνται σε όλη τη διάρκεια της σύντομης ζωής τους.

 

Στη συνέχεια, τα αντιβιοτικά περνούν στο εσωτερικό των αβγών και, επακόλουθα, στο ανθρώπινο σώμα. Οι κίνδυνοι από τα αντιβιοτικά για την υγεία είναι τεράστια. Μια υγιής μικροχλωρίδα του εντέρου καταστρέφεται, γεγονός το οποίο δημιουργεί ευνοϊκές συνθήκες για παθογόνους μικροοργανισμούς που προσαρμόζονται γρήγορα σε διαφορετικούς τύπους αντιβιοτικών.

 

Η αντίσταση του σώματος στις λοιμώξεις μειώνεται. Με τη συνεχή κατανάλωση προϊόντων που εμπεριέχουν αντιβιοτικά (κρέας, γάλα και αβγά), το ανοσοποιητικό σύστημα δεν έχει δυνατότητα να συνέλθει και να δυναμώσει. Η ευαισθησία του οργανισμού στα αντιβιοτικά μειώνεται, πράγμα το οποίο αναγκάζει τον άνθρωπο να στραφεί στη χρήση φαρμάκων με ισχυρότερη (και περισσότερο επιβλαβή για την υγεία) δράση σε περίπτωση ασθένειας.

 

Η θερμική επεξεργασία καταστρέφει μόνο μερικώς τα αντιβιοτικά που υπάρχουν στα αβγά. Όμως, φυσικά, τα ωμά ή μελάτα βραστά αβγά περιέχουν περισσότερα αντιβιοτικά από ό,τι τα σφιχτά βρασμένα αβγά. Έτσι και πάλι βρισκόμαστε αντιμέτωποι με δίλημμα, αφού η επεξεργασία με τη θερμοκρασία καταστρέφει όχι μόνο τα επιβλαβή αντιβιοτικά, αλλά και τις χρήσιμες βιταμίνες και ιχνοστοιχεία.

 

Το συμπέρασμα είναι, λοιπόν, ότι είναι αδύνατον τελείως να ξεφορτωθούμε τα αντιβιοτικά που βρίσκονται στα αβγά. Αυτά προκαλούν σοβαρές βλάβες στην υγεία μας και, γενικώς, δυσκολεύουν τις συνθήκες ανάρρωσης από διάφορες νόσους.

 

Επικίνδυνες ιδιότητες των αβγών κοτόπουλου. Τα νιτρικά άλατα

Σε αντίθεση με τη δημοφιλή πεποίθηση, η υψηλότερη συγκέντρωση νιτρικών αλάτων, φυτοφαρμάκων, ζιζανιοκτόνων, βαρέων μετάλλων και βιομηχανικών αποβλήτων δεν περιέχεται σε φυτικά προϊόντα, αλλά σε προϊόντα ζωικής προέλευσης. Εδώ υπάρχει μια απλή εξήγηση: τα περισσότερα από αυτά τα δηλητήρια και τις τοξίνες δεν αποβάλλονται, αλλά συσσωρεύονται στο σώμα των ζώων. 

 

Η συγκέντρωση των τοξικών ουσιών αυξάνεται ανάλογα με την άνοδο της πυραμίδας των τροφίμων. Έτσι, στα φυτά συσσωρεύονται μόνο οι ουσίες οι οποίες απορροφούνται από το έδαφος, τον αέρα και από τους ψεκασμούς κατά τη διάρκεια της ύπαρξής τους. Τα ζώα,  με τη σειρά τους, συσσωρεύουν στον οργανισμό τους όλες τις τοξίνες από τα φυτά που καταναλώνουν. 

 

Τα αβγά εμπεριέχουν νιτρικά άλατα και άλλες τοξικές ουσίες σε υψηλή συγκέντρωση, σύμφωνα με μελέτες που πραγματοποιήθηκαν σε διάφορες χώρες. Έτσι, ένας έλεγχος από το Υπουργείο Υγείας του Ισραήλ το 2013 έδειξε ότι το 25% των αβγών περιέχει ποσότητα τοξινών που υπερβαίνει το ευρωπαϊκό επιτρεπτό όριο. Οι συντάκτες της έκθεσης υπογραμμίζουν ότι ο μέσος όρος των τοξικών ουσιών που βρίσκονται στα αβγά είναι «μόνο» το 56% από την ασφαλή δόση για έναν ενήλικα. Όμως, εάν διαβάσετε ολόκληρη την έκθεση, θα δείτε ότι το ένα αβγό περιέχει νιτρικά άλατα σε ποσότητα που υπερβαίνει την ασφαλή δόση για ένα παιδί 2,5 με 5,5 φορές!

 

Εάν η διατροφή σας περιλαμβάνει αβγά και άλλα ζωικά προϊόντα, τότε μεγάλη ποσότητα νιτρικών αλάτων, βαρέων μετάλλων και άλλων τοξικών ουσιών συσσωρεύεται τακτικά στον οργανισμό σας. Το σώμα δεν μπορεί να τα αποβάλλει μόνο του. Ως εκ τούτου, συνιστάται να διεξάγεται κατά περιόδους γενική αποτοξίνωση του σώματος (όπως ο καθαρισμός του εντέρου ή ένα πλήρες πρόγραμμα αποτοξίνωσης του σώματος, το οποίο μπορεί να πραγματοποιηθεί κάλλιστα και στο σπίτι).

 

Επακόλουθα, αξίζει να σημειωθεί ότι η περιεκτικότητα των αβγών σε νιτρικά άλατα και άλλες τοξικές ουσίες αποτελεί πραγματικό κίνδυνο για τη δημόσια υγεία, ειδικά στα παιδιά. Επίσης, ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δοθεί και στις κυοφορούσες γυναίκες.

 

Επικίνδυνες ιδιότητες των αβγών κοτόπουλου. Ορμόνες

Τα πτηνοτροφεία, για να αυξήσουν την ποσότητα παραγωγής των αβγών, δε χρησιμοποιούν τις ορμόνες, αλλά επιδιώκουν διάφορες ενέργειες ώστε να έχουν επιθυμητό αποτέλεσμα μέσω γενετικών αλλαγών. Τα πτηνά στερούνται την τροφή για μεγάλο χρονικό διάστημα για ανανέωση και αναζωογόνηση, ενώ ο χώρος στον οποίο διαμένουν έχει ενισχυμένο φωτισμό, ώστε τα κοτόπουλα να αρχίζουν και πάλι να γεννούν πολλά αβγά. Οι ορμόνες αξιοποιούνται για να διεγείρουν τις διεργασίες σχηματισμού αβγών και στην εξάλειψη των παραγόντων που εμποδίζουν την παραγωγή τους (το ένστικτο της επώασης κ.λπ.). Αυτές είναι οι γυναικείες ορμόνες όπως η οιστραδιόλη και η προγεστερόνη. Δεν έχει σημασία εάν οι συγκεκριμένες ορμόνες είναι φυσικές ή συνθετικές, γιατί έτσι ή αλλιώς έχουν αναμφισβήτητα επίδραση στον ανθρώπινο οργανισμό. Ωστόσο, η ποσότητα αυτών των ορμονών που υπάρχει στα αβγά δεν είναι πολύ μεγάλη. Επιπλέον, τα αβγά κοτόπουλου από μόνα τους περιέχουν φυσικές ορμόνες, στις οποίες συνήθως αποδίδονται οι ευεργετικές ιδιότητες των αβγών κοτόπουλου (χολίνη, μελατονίνη). Παρ’ όλα αυτά, οποιεσδήποτε ορμόνες που προέρχονται από το εξωτερικά προϊόντα διαταράσσουν την παραγωγή ορμονών του ίδιου του σώματος. Γενικώς, θα πρέπει να επισημάνουμε ότι η ποσότητα ορμονών στα αβγά είναι σημαντικά κατώτερη από την ποσότητα ορμονών εμπεριεχομένων στο κρέας και το γάλα.

 

  Αυτό που χρειάζεται να συγκρατήσουμε τελικά είναι ότι οι ορμόνες στα αβγά είναι παρούσες και, προφανώς, έχουν ορισμένη επίδραση στο ανθρώπινο σώμα. Όμως η ποσότητά τους είναι μικρότερη από την ποσότητα των ορμονών σε άλλα ζωικά προϊόντα. Τα αντιβιοτικά και τα νιτρικά άλατα σε κρέας κοτόπουλου προκαλούν πολύ μεγαλύτερη βλάβη από τις ορμόνες.

 

Εξαιρέσεις στον κανόνα;

Πολλές κότες κατά καιρούς γεννούν μη «φυσιολογικά» αβγά, τα οποία χαρακτηρίζονται από κάποια απόκλιση από τον κανόνα. Μπορεί να είναι ένα πολύ μικρό ή πολύ μεγάλο αβγό, χωρίς ή με πολύ λεπτό κέλυφος, αβγά ακανόνιστου σχήματος, με θρόμβους αίματος κοντά στον κρόκο ή στο ασπράδι, με εκφυλισμούς, ρυτίδες και τραχύτητα στο κέλυφος. Οι λόγοι για τις ανωμαλίες στο σχηματισμό των αβγών μπορεί να είναι πάμπολλοι. Ως τα πιο συνηθισμένα αναφέρονται τα ακόλουθα: η ανάπτυξη μιας μολυσματικής νόσου στην κότα, οι βλάβες των εσωτερικών οργάνων ή οργάνων της ωοτοκίας, μη φυσιολογική λειτουργία της ανταλλαγής βιταμινών και ανόργανων ουσιών στο σώμα του πτηνού, ειδικά του ασβεστίου και του φωσφόρου, καθώς και των βιταμινών Α και D όταν το κοτόπουλο υποφέρει από άγχος. Οι θρόμβοι αίματος στο εσωτερικό του αβγού αποτελούν ένδειξη διαταραχής λόγω του υπερβολικού φωτισμού, δηλαδή τεχνητή αύξηση της διάρκειας της ημέρας. Τα μικρά αβγά συνήθως δεν έχουν κρόκο και ονομάζονται «λιπαρά», δεδομένου ότι ο σχηματισμός τους στο ωάριο συσχετίζεται με τη συσσώρευση επιπρόσθετης πρωτεΐνης που περιβάλλεται από το κέλυφος στην έξοδο. Η εμφάνιση τέτοιου είδους αβγών δε συσχετίζεται με την απώλεια κρόκου στο ωάριο. Αυτά σχηματίζονται από μόνα τους. Από την άλλη πλευρά, τα αβγά με δύο κρ

Επικοινωνία